24 Nisan 2025

6,2’lik İstanbul depremi: Seçilmiş İBB Başkan vekili Aslan, Erdoğan’ın katıldığı değerlendirme toplantısına çağrılmadı!

Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantı masasında AKP’li bakanlar, parti yöneticileri, asker ve sivil kent yöneticileri yer almasına karşın, kentin vali ve garnizon komutanıyla birlikte üç asli yöneticisinden sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nuri Aslan yoktu. Aslan, dün sabah yine Yerlikaya’nın başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına davet edildi; Yerlikaya’nın yanında yer aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da yaşanan depremler sonrası AFAD toplantısına katıldı

İstanbul direkten döndü çarşamba öğle saatlerinde. Dolayısıyla Türkiye de.

Eskilerin deyimiyle, “verilmiş sadakası varmış” hem İstanbul’un hem ülkenin.

Henüz iki yıl önce yaşanan, 10 kenti etkileyen ve 53 binden fazla insanımızı yitirdiğimiz 6 Şubat depremlerinin yarası sarılamamışken, İstanbul depremi tüm ülkenin yüreğini ağzına getirdi.

Neyse ki can ve mal kaybı yaşanmadı kentte. Kimi yer bilimci uzmanlara göre, daha büyük depremin habercisi son deprem. Bazı yer bilimciler ise beklenen depremin bu olduğunu yakın gelecekte daha büyük deprem yaşanmayacağı iddiasındalar.

İstanbullular başta tüm ülkeye bir kez daha geçmiş olsun.

Vekil başkanı Yerlikaya çağırdı

İstanbul’u sokağa döken depremin ardından, devlet alarma geçti.

Bir yandan İçişleri Bakanlığı bünyesindeki AFAD, diğer yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı AKOM, depremin merkez üssü ve hissedilen bölgelerde çalışma başlattı.

Can ve mal kaybının olmaması hakikaten sevindirici bir durum. Ancak, depremin ardından kentte başlatılan “çift başlı” çalışmalar dikkati çekti ne yazık ki.

Deprem sonrasında başlatılan çalışmalarda, AFAD ile AKOM’un koordinesiz biçimde hareket etmesi “felakette bile iktidar ile muhalefetin bir araya gelemediğini” göstermesi, siyasi tarihe geçecek türden maalesef.

İktidarın yönetimindeki devlet kurumlarından oluşan AFAD ile muhalefet partisinden seçilen belediyeye bağlı AKOM’un çalışmalarından örnekleri aktardığımda tablo daha net anlaşılacak.

Depremin hemen ardından İstanbul’da bulunan bakanlardan Gençlik ve Spor Bakanı Dursun Aşkın Bak, AFAD’a geçerek yönetimi devraldı. Kentteki, AFAD başta olmak üzere sivil ve asker yöneticiler İl Afet Merkezi’nde toplandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nuri Aslan ise belediyedeki yönetici kadrolarını AKOM’da buluşturdu.

İstanbul’u bilmeyenler için, bir parantez açayım; AFAD Merkezi ile AKOM arasındaki mesafe araçla yaklaşık 5-10 dakika sürüyor. Her iki yerleşke birbirine çok yakın, Eyüpsultan’da.

Tabii aynı zamanda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da halen cezaevinde.

Parantezi kapatayım.

Sonrasında AKOM’dan ilk bilgilendirme açıklamasının ardından İBB Başkanvekili Aslan, AKOM’dan AFAD’a geçti.

Aslına bakarsanız, İBB Başkanvekili ilk andan itibaren AFAD’da olması gerekirdi. Davet beklemeksizin sorumluluk gereği AFAD’a geçen Aslan, bakanların bulunduğu bölüme alınmadı.

Bunun üzerine yeniden AKOM’a geçerek gelişmeleri belediye üst yönetimiyle takip etti.

Akşam saatlerinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ekibiyle birlikte İstanbul’a geldi. AFAD’a geçen Yerlikaya, İBB Başkanvekili Aslan’ın çağırılması talimatını verdi. Aslan, AKOM’dan AFAD’a geldi. Bakan Yerlikaya’nın başkanlığında diğer bakanlarla beraber gelişmeleri yerinde izledi.

Cumhurbaşkanı’nın masasında olmayan tek kent yöneticisi

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara’dan İstanbul’a geldi.

Erdoğan’ın X’teki sosyal medya hesabından saat 22.33’te AFAD’daki toplantıyla ilgili açıklama yapıldı. Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantı masasında AKP’li bakanlar, parti yöneticileri, asker ve sivil kent yöneticileri yer almasına karşın, kentin vali ve garnizon komutanıyla birlikte üç asli yöneticisinden sadece birisi yoktu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nuri Aslan’dı bu isim.

Aslan, dün sabah yine Yerlikaya’nın başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına davet edildi. Aslan, Yerlikaya’nın yanında yer aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nuri Aslan (solda)

6 Şubat depreminin ağır yaşandığı kentlerden Adıyaman’a giden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın kentteki temasları sırasında seçilmiş Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, CHP’li olmasından dolayı davet edilmedi.

Bir önceki Büyüteç’te, bu durumu eleştirdim.

İçişleri Bakanı’nın Adıyaman’daki programında yaşanan bu tablonun İstanbul’da yaşanmaması devlet yönetimi tarafından olumlu elbette.

Belge istenince Kızılay su almaktan vazgeçti

Konu İstanbul depreminden açılmışken birkaç not daha vereyim.

İlki Kızılay’ın İBB’den içecek su talebinde bulunması. Depremle birlikte sokakta yaşamaya başlayan İstanbul halkına dağıtılmak amacıyla Kızılay, İBB’den ücretsiz içme suyu talep etti.

Bilindiği üzere Hamidiye Suyu’nun işletmesi İBB’de. Hamidiye Suyu, iktidar muhalifi belediyenin işlettiği marka olduğu için kamu kurumlarında yasaklı.

Ancak, acil ihtiyaç olsa gerek, Kızılay, İBB’den iki tır ücretsiz içme suyu talebinde bulundu. İBB yönetimi, Kızılay’ın benzer durumlardaki kötü sicili sebebiyle yazılı talep edilmesini istedi.

Kızılay, bu belgeyi vermek istemedi. Muhtemel ki, İBB’nin elinde belge olmasını uygun bulmadı. Böylece İBB, Kızılay’a suyu teslim edemedi.

Dikkat çeken diğer bir konu ise, depremle ilgili kamuoyu bilgilendirmesi yapan AKP’li bakan ve siyasetçilerin hemen her konuşmalarında “AFAD’ın açıklamalarına itibar edilmesi” yönündeki telkinleri.

AFAD’ın dışında AKOM başta olmak üzere kimi meslek odaları, sivil toplum örgütleri de yeri geldiğinde kamuoyu bilgilendirmesi yapıyor.

Mesela AFAD depremle ilgili ilk bilgilendirmesini kamuoyuyla paylaştığında AKOM’da birden fazla açıklama yapılarak kentteki gelişmeler duyuruldu.

Hatta, AKOM’un dün sabah 08.30’da yaptığı duyuruda, İBB kaynakları kullanılarak yeşil alanlarda konaklayan İstanbullulara yaklaşık 50 bin kumanya ve içme suyu temin edildiği belirtildi.

Açıklamada, Beltur’a ait beş tesisin İstanbulluların kullanıma açıldığı, kentin 41 ayrı noktasında süt dağıtımı yapıldığı, belediyeye ait 60 dolayındaki spor alanı ve tesisi yaklaşık 260 bin kişinin kullanımına sunulduğu, üç kültür merkezi ve bahçelerinin barınmaya açıldığı vurgulandı.

Depremin 24 saat sonrasında rastlayan saatlerde İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın açıklaması şöyle oldu:

“Barınma ile ilgili olarak; 27 lojistik depo ve 54 cep depo aktif hale getirildi. İstanbul’da barınma talebi olan 51 bin vatandaşımız camilerimizde; 50 bin vatandaşımız da okul, yurt ve sosyal tesislerde barındırıldı. Yani toplamda 101 bin vatandaşımızın barınma talebi karşılandı.”

Yerlikaya’nın verdiği rakam göz önüne alınırsa, İBB’nin sağladığı barınma olanağı pek de yabana atılır cinsten değil!

Seçilmiş belediye başkanı tutuklanmış durumdaki İBB’nin deprem sonrasında elindeki olanaklarının tamamını İstanbulluların ihtiyaçlarının giderilmesinde kullandığı anlaşılıyor.

Özetle, ülkenin yaşadığı doğal felaketlerde, iktidar-muhalefet ayrımı yapılmaksızın tüm olanakların yurttaşlar için seferber edilmesi elzem.

Nitekim, İçişleri Bakanı’nın ardından söz alan son yerel seçimlerde İBB adayı olup seçimi İmamoğlu’na kaybeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise; muhalefete “daha geç kalırsak kaybımız çok daha büyük olur. El ele verelim, İstanbul'un dönüşümü için hep birlikte İstanbul'u kurtarma seferberliğini başlatsın herkes. Burada hep birlikte, muhalefeti-iktidarı, İstanbul'u kurtarma seferberliğini yürütmek mecburiyetindeyiz” çağrısında bulundu.

Kurum bu sözleri söylerken neyi düşündü bilemiyoruz ancak zararın neresinden dönülse kârdır. İktidar, İstanbul’u kurtarmak istiyorsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile gücünü bir araya getirmek durumda.

Önemli olan mağduriyetlerin giderilmesidir, siyaset ikinci planda kalmalı. Devleti ve ülkeyi yönetenlerin buna en yüksek derecede dikkat etmesi gerekir.

Aksi tutum ve yaklaşımlar üzücüdür.

OSZAR »

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel olarak yayınlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği , Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberler Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık görüldü. 

Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'ta yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma sürecindeki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te en çok güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor .

OSZAR »
\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n
\n

Tolga Şardan kimdir?

\n

Tolga Şardan, 1988'de yerel olarak yayınlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği , Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

\n

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberler Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık görüldü. 

\n

Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

\n

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'ta yayımlanan \"Komonist Masası'nda Nazım Hikmet\" adlı araştırma sürecindeki kitabını kaleme aldı. 

\n

2019'dan bu yana T24'te en çok güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor .

\n
\n
OSZAR »
\n","articleSection":"Yazı","publisher":{"@type":"Organization","name":"T24","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://t24.com.tr/logo.png"},"sameAs":["https://www.facebook.com/T24comtr","https://www.instagram.com/t24comtr","https://twitter.com/t24comtr"],"url":"https://t24.com.tr","contactPoint":[{"@type":"ContactPoint","contactType":"customer service","email":"[email protected]","areaServed":"TR","url":"https://t24.com.tr"}]},"datePublished":"2025-04-24T00:00:00+03:00","url":"https://t24.com.tr/yazarlar/tolga-sardan-buyutec/6-2-lik-istanbul-depremi-secilmis-ibb-baskan-vekili-aslan-erdogan-in-katildigi-degerlendirme-toplantisina-cagrilmadi,49609","mainEntityOfPage":"https://t24.com.tr/yazarlar/tolga-sardan-buyutec/6-2-lik-istanbul-depremi-secilmis-ibb-baskan-vekili-aslan-erdogan-in-katildigi-degerlendirme-toplantisina-cagrilmadi,49609"}]

Yazarın Diğer Yazıları

Vali Gül devreye girdi: Olası büyük İstanbul depreminde itfaiye yeterli mi?

Depremden hemen sonra İstanbul Valisi Davut Gül’ün başkanlığında, İBB üst yönetiminden isimlerin de katıldığı özel bir toplantı yapılarak kentin durumu ortaya konuldu. İBB yönetimi Vali Gül’e özel sunumda bulundu. Vali Gül, itfaiye personelinin sayısının artırılması taleplerinin karşılanması çerçevesinde ÇŞİD Bakanlığı ile görüşme yapacağını bildirdi

Özgür Özel’e yönelik saldırının düşündürdükleri: Koruma zafiyeti nasıl geldi?

CHP liderine yönelik saldırıda net biçimde koruma zafiyeti vardır. Siz bakmayın, “CHP lideri korumalarına ‘halkla arama girmeyin’ talimatı verdi” lafına. Makam aracı Özel’in çıkacağı sırada yakına getirilse büyük olasılıkla saldırı gerçekleşmeyecekti!

İBB soruşturmasında Cumhur İttifakı çatlağı: Soruşturma MHP’ye de mi yönelecek?

MHP Milletvekili Levent Uysal’ın araçlarının, “şüpheli mal varlığı” şeklinde hükûmete yakın yayın organlarınca kamuoyuna duyurulması Balgat’ta dikkat çekici bulunmaya başlandı. MHP Genel Merkezi’nde “soruşturma nereye yöneliyor?” sorusu koridorlarda konuşulmaya başlandı

"
"
OSZAR »