14 Mayıs 2025 11:20
Güncelleme: 14 Mayıs 2025 11:28
PKK'nın fesih kararının ardından DEM Parti'nin, 16-17-18 Mayıs tarihlerinde sahaya çıkarak sürece ilişkin bilgilendirme ziyaretlerine başlayacağı bildirildi. Milletvekillerinin çeşitli illeri gezerek "Terörsüz Türkiye Süreci" kapsamında gelinen aşamayı anlatacağı ve “ortak vatan” vurgusu yapacağı ifade edildi.
DEM Parti kaynaklarının yaptığı açıklamada, “Bu süreçte ne yenen var ne de yenilen. Kazanan Türkiye olacak. Silahlar susacak, 40 yıllık sorun tarihe karışacak. Herkesin buna gönlünce sevinip mutlu olması gerekiyor. Biz de ziyaretlerimizde süreci anlatacağız, ortak vatan vurgusu yapacağız” ifadeleri kullanıldı.
Habertürk'ten Mahir Kılıç'ın aktardığına göre, DEM Parti, 20 Mayıs Pazartesi günü MYK, Parti Meclisi ve milletvekili toplantılarını gerçekleştirecek. Toplantılarda parti kurulları sürece ilişkin bilgilendirilecek, yol haritası değerlendirilecek.
Vefat eden TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in yerine geçecek ismin de pazartesi günü yapılacak toplantılar sonrası netleşmesi bekleniyor. İmralı heyeti üyelerinden ve eski TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ile DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili ve eski HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın adı öne çıkıyor.
Toplantılarda ayrıca partinin olağan kongre takvimi de ele alınacak. Ekim ayında yapılması planlanan 3. Olağan Kongre'nin öne çekilebileceği ifade ediliyor. Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın görevlerine devam etmeleri bekleniyor.
Parti içinde “Terörsüz Türkiye Süreci”ni yürütecek daha güçlü bir Merkez Yürütme Kurulu (MYK) oluşturulması da gündemde.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi" çağrısı yaptığı PKK'nın lideri Abdullah Öcalan, aylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan'ın çağrısında "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum" ifadeleri yer aldı. Öcalan, "Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın" dedi.
Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum" çağrısına ek olarak gönderdiği "Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir" notu da okundu.
Öcalan'ın, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtti. Komite, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını da istedi.
PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurguladı.
9 Mayıs'ta yeni bir açıklama yapan PKK, 12. kongresini 5 - 7 Mayıs tarihleri arasında topladığını, sonuçların ve alınan "tarihî kararların" yakın zamanda paylaşılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, Öcalan'a fiziki özgürlük de istendi, kongrenin Öcalan'ın çağrısı üzerine toplandığı ve Öcalan'ın kongreye sunduğu perspektif ve önerilerin değerlendirildiği belirtildi.
Öcalan'ın çağrısı temelinde "tarihi öneme sahip kararların alındığı" belirtilen açılamada "PKK 12. Kongresi’nin sonuçlarına ve alınan kararlara ilişkin geniş ve ayrıntılı bilgi ve belgeler, iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra çok yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.
Tarihî açıklama ise 12 Mayıs tarihinde geldi. PKK, silahları bıraktığını ve örgütü feshettiğini duyurarak hazırladığı bildiride, "PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Önder APO tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı" ifadelerine yer verildi.
Saraçhane'nin 'büyük gözaltı' tanıkları anlatıyor |
© Tüm hakları saklıdır.