22 Nisan 2025 11:48
Güncelleme: 22 Nisan 2025 11:54
T24 Haber Merkezi
DEM Parti Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonu, "Kürt Gazetecilik Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kürt basın geleneğinin baskılara rağmen direnişin ve hakikatin sesi olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Gazetecilik Günü yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda direnişin simgesidir” denildi.
DEM Parti Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonu, 22 Nisan Kürt Gazetecilik Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı. 1898 yılında Mîqdat Mîdhed Bedirxan tarafından Kahire’de yayımlanan Kürdistan Gazetesi'nin yayına başladığı gün olan 22 Nisan, 1973’ten bu yana "Kürt Gazetecilik Günü" olarak kabul ediliyor.
Parti açıklamasında, Kürdistan gazetesinin yalnızca bir yayın organı değil, aynı zamanda inkâra ve asimilasyona karşı bir direnişin ifadesi olduğu vurgulandı:
“Kürdistan Gazetesi bu anlamıyla bir gazete olmanın ötesinde inkâra, imhaya, yok saymaya karşı 127 yıl önce Ortadoğu’da ışıldayan bir hakikatin adı olmuştur.”
DEM Parti açıklamasında, Kürdistan gazetesinden günümüze uzanan sürecin, Kürt gazetecilerin bedeller ödeyerek sürdürdüğü bir hakikat yolculuğu olduğuna dikkat çekildi:
“127 yıldır binlerce Kürt gazeteci; kesintisiz saldırılara, engellemelere, imha ve asimilasyon politikalarına rağmen hakikatin izinde yürümüş, direniş tarihine şahitlik etmiş ve onun bir parçası olmuştur.”
1990’lı yıllarda yaşanan baskı ortamı ve 2000’li yıllardaki dönüşüm süreçlerine de değinilen açıklamada, Kürt basınının siyasal ve düşünsel dönüşüme katkı sunduğu ifade edildi.
Kürt Gazetecilik Günü’nün yalnızca bir yıldönümü değil, aynı zamanda "mücadele ve direnişin" ifadesi olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti:
“Bu sebeple Kürt Gazetecilik Günü yalnızca bir kutlama günü değil aynı zamanda direnişin ve hakikat mücadelesinin simgesi olmuştur.”
DEM Parti Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonu imzalı açıklamanın tamamı şu şekilde:
"Hakikatin izinde 127 yıl: Kürt Gazetecilik Günü kutlu olsun
Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonumuzun açıklaması:
22 Nisan 1898 tarihinde Mîqdat Mîdhed Bedirxan tarafından Mısır’ın başkenti Kahire’de çıkarılan Kürdistan Gazetesi, Kürt halkının aydınlanma, ulusal bilince ulaşma, eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyütme arayışlarının çok önemli ve tarihsel adımlarından biri olmuştur. Kürt basını ve entelektüel hayatında tarihsel bir dönüm noktası olan Kürdistan Gazetesi ne yazık ki sürgünde, imkansızlıklar içerisinde çıkarılmış, baskılara maruz kalmıştır. Sürgünde yayın hayatına başlamış olsa da Kürdistan hakikatinden beslenmiş ve Kürt halkının gerçeğini dile getirmiştir.
Kürdistan Gazetesi bu anlamıyla bir gazete olmanın ötesinde inkara, imhaya, yok saymaya karşı 127 yıl önce Ortadoğu’da ışıldayan bir hakikatin adı olmuştur. Bu karakterinden dolayı gazetenin kuruluş günü olan 22 Nisan, 1973 yılından itibaren Kürt Gazetecilik Günü olarak kabul edilip kutlanmaktadır. 127 yıldır binlerce Kürt gazeteci; süren kesintisiz saldırılara, engellemelere, imha ve asimilasyon politikalarına ve katliamlara rağmen Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı yolda, hakikatin izinde ısrarla yürümüş, bu geleneği inatla sürdürmüştür. Hakikati yazan Kürt gazetecileri, aynı zamanda bir direniş tarihine hem şahitlik etmiş hem de bu direnişin tarihinin bir parçası haline gelmiştir. Bu uğurda büyük bedeller ödemiştir.
Yüzyılın başında ortaya çıkan Kürt basınının hakikat mücadelesi 90’lı yılların karanlığında aydınlanma meşalesini kararlılıkla taşımış, 2000’li yıllarda siyasal ve düşünsel dönüşümün öncülüğünü yapmıştır. Nefes nefese süren bu hakikat yolculuğu günümüzde de Kürdistan başta olmak üzere Ortadoğu’nun dört bir tarafında Barış ve Demokratik Toplum arayışının anlam gücüne dönüşmüştür. Bu sebeple Kürt Gazetecilik Günü yalnızca bir kutlama günü değil aynı zamanda direnişin ve hakikat mücadelesinin simgesi olmuştur. Başta Kürdistan Gazetesi’nin kurucusu olan Mîqdat Mîdhed Bedirxan olmak üzere tüm Kürt basın emekçilerinin ve basın dünyasının Gazetecilik Günü kutlu olsun. Musa Anter, Gurbetelli Ersöz, Nagihan Akarsel, Cihan Bilgin ve Nazım Daştan şahsında tüm basın şehitlerini saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Anıları, mücadele mirasları ve direnişleri önünde saygıyla eğiliyoruz."
Konsey: Vatikan tarihinde bir ilk yaşanmak üzere olabilir mi? |
© Tüm hakları saklıdır.